Farmen i Sør Afrika


- opplevelser med familie og venner.


Moho Lele
farmen ligger nord i Sør Afrika mot grensen til Botswana like sør for Limpopo elven.  Dette er ca. 80 km nord for den sørlige vendesirkel og ca. 40 km vest for Alldays (Wikipedia link). Moho Lele betyr "gravid kvinne" på Sotho språket med assosiasjoner til det karakteristiske fjellet i rød granitt som ligger i bakgrunnen. Farmen på ca. 12 000 mål er i sin helhet gjerdet inn ("game fenced"), her finnes to gårds komplekser ved Nord Huset og Sør Huset.

Opplevelser med familie og venner. Moho Lele lånes ut på forespørsel. Det gis da adgang til hele farmen for safari, Nord Huset med 4-5 soverom med plass for 10 personer, bruk av 4x4 safari bil (ombygd Toyoto Landcruiser), svømmebasseng mv. Det hører også med hjelp (hele dagen) fra lokalt ansatte, en hushjelp og hjelpegutt som tar seg av vask, rydding, vedlikehold av svømmebasseng, klargjøring av grill og andre praktiske gjøremål mv. Han er også tracker (lokal sprorfinner), og blir gjerne med til fots eller i bil.

Minner for livet. Afrikas stemning er gripende og sanselig, vi som har besøkt Moho Lele ønsker oss tilbake. Game drives (safari) starter gjerne om morgenen når solen "åpner" opp landskapet. Frihet til å velge hvor og når en ønsker å oppleve naturen. Utflukter i en vakre omgivelser, gjerne til fots. Grilling om kvelden med god mat og drikke. Nærhet til naturen, dyrene, fjellet, elven skaper en helt spesiell atmosfære. For den som vil slappe av med en god bok, kjøle seg ned i svømmebassenget eller bare nyte varmen, og kanskje nippe til en G&T om kvelden når den store røde solen senker seg i horisonten. Den mer aktive tar seg seg ut med bil eller fots, prøver fiskelykken, eller en tur til fots til toppen av Moho Lele fjellet og nyter utsikten over Afrikas sletter over til Botswana i nord.

Dyreliv. Farmen har et rikt dyreliv og flora. Med ca. 7.5 km av eleven Mogalawkena (som renner inn i Limpopo), og et fjell sikres en stabil tilgang av vann for omgivelsene. Her finnes Impala, Kudu, Waterbuck, Zebra, Giraffe. Eland, Blue Wildebeest (Gnu), Bushbuck. Grey Duiker, Steenbok. Moho Lele har ikke Elefant, Løve, Neshorn eller Bøffel ("Big 5"). Rovdyrene er svært vanskelig å se, men her finnes Leopard, Black Backed Jackal, Brown Hyena, Spotted Hyena, Aardwolf og Caracal. Noen primater som finnes på Moho Lele er: Bushbaby, Savanna (Common) Baboon, Vervet (Green) Monkey. Andre dyr som finnes på Moho Lele er Badger, African Wild Cat, Serval, Warthog, Bushpig, Gemsbok (Oryx), Klippspringer, Mountain Reedbuck, Banded Mongoose, og endel fler. Her er en oversikt over dyrene på Moho Lele. 

 

Moho Lele drives nå av Johan Myburgh (nærmeste nabo og "farmer"). På Moho Lele dyrker Johan Lusern (brukes som dyrefôr). Roelf og Hester Nienaber bor i Sør Huset.